Cuti-cuti ke Zoo Melaka


Bismillah.

Hari minggu lepas dan bersempena cuti Krismas yang lalu, kami sekeluarga telah ke Zoo Melaka. Yang pastinya di musim sekolah ini zoo pastilah sangat meriah kerana ianya merupakan destinasi tarikan kepada ibu bapa yang mempunyai anak kecil di musim cuti sekolah.

Sekadar niat untuk bagi surprise kat Farisya bkcs, ummi dan ayah tak bagitau destinasi yang nk dituju. Memang dah lama Farisya minta nak pergi zoo. Kali terakhir dia pergi zoo masa umurnya 2 tahun, mestilah dia tak ingat pun kan, hehe. Time tu ke Zoo Negara. Tapi kali ni ayah pilih Zoo Melaka sebabnya Zoo Melaka ni well known dan tiketnya murah. Selain tu dapat juga bercuti di Melaka bandaraya bersejarah kan 😉

Teruskan >


Swimming Pool Menarik di Putrajaya


Bismillah,

Haritu ommi plan nak bawak Farisya bkcs dan Firasz pergi mandi kolam di Putrajaya. Dah lama rasanya tak bawa mereka. Farisya pun dah byk kali ulang tanya bila nak pergi mandi kolam. Kebetulan pula menghantar Moksu ke PICC awal pagi, jadi terus lah boleh ke kolam renang.

Macam kebiasaan ayah bawa kami ke kolam ‘rahsia’ di Putrajaya yang tak ramai orang tahu dan tak crowded. Tapi tgk2 kolam tu tutup. Jadi terpaksa cari kolam lain. Akhirnya ayah decide untuk ke kolam renang di Presint 16, yang belum pernah kami pergi...

Teruskan >


Paya Indah Wetland, Dengkil


Bismillah,

Musim-musim cuti sekolah macam ni mesti ramai ibu bapa yang bawa anak-anak pergi berjalan. Instead berjalan-jalan dlm shopping complex, Ommi lebih prefer bawa anak-anak join aktiviti luar yang berkaitan dengan alam sekitar. Dari situ mereka boleh belajar macam-macam perkara baru. Maklum la, budak bandar 🙂

Hari ini Ommi bawa Farisya dan Firasz melihat haiwan di Wetland. Tapi bukan Wetland Putrajaya, ini Paya Indah Wetland di Dengkil. Wetland ini telah dibuka sejak tahun 90an lagi. Jaraknya perjalanan dari Putrajaya adalah sekitar 25-30 minit melalui jalan lama ke Banting dari pekan Dengkil.

Teruskan >


Malaysia Islamic Children Fair (MICF) 2016


Bismillah.

Alhamdulillah Malaysia Islamic Children Fair (MICF) 2016 kembali lagi tahun ini! Diadakan bertempat di Masjid Sultan Mizan atau lebih dikenali sebagai Masjid Besi berlangsung selama tiga hari bermula 2 hingga 4 Disember 2016.

Pelan Lantai Micf

Alhamdulillah bila rezeki rumah tak jauh sangat dari Putrajaya membolehkan hari-hari pergi ke MICF ;p Lebih kurang sebanyak 34 booth yang ada di sini dan kebanyakkannya semestinya booth berkaitan dengan produk untuk anak-anak kita.

Teruskan >


Aktiviti Kolaj : Salam Maal Hijrah


Bismillah.

Allahummasolli ‘ala Muhammad wa ‘ala ali Muhammad.

Salam Maal Hijrah 1436H. Perpaduan Nadi Transformasi Negara.

Bersempena cuti dan kita meraikan maal hijrah hari ni, maka inilah aktiviti umi dan Farisya hari ini.

Taraaa…………………..~

Alhamdulillah. Inilah hasil aktiviti kolaj Farisya & umi. Tulisan tu pun Farisya yang tulis 🙂
Bersempena tahun baru hijrah, pastinya umi juga berharap suatu perubahan diri ke arah yang lebih baik.
Menjadi seorang ISTERI yang lebih baik.
Menjadi seorang OMMI yang lebih baik.
Menjadi seorang ANAK yang lebih baik.
Menjadi seorang MENANTU y...
Teruskan >


Kongsi | Panduan Mendidik Anak Perempuan


Bismillah.

Assalamualaikum.

Kali ini umi nak kongsikan “10 Panduan Mendidik Anak Perempuan” yang ditulis oleh Ustaz Mohammad Nidzam Abdul Kadir dalam Majalah al-Ustaz edisi no. 31.

1) Latih anak dengan akhlak mulia. Contoh: sifat malu yang sesuai pada tempatnya.

2) Biasakan anak berada di rumah.

3) Latihlah anak perempuan dengan keadaan dapur dan kerja-kerja di dapur.

4) Pisahkan anak perempuan daripada anak lelaki di tempat tidur ketika usia mereka mencecah 10 tahun.

5) Didik anak untuk menutup aurat.

6) Biasakan anak dengan disiplin dan tanggungjawab 

7) Sentiasa ingatkan an...

Teruskan >


Playgroup Di Kanak Kanak House


Bismillah.

Assalamualaikum dan selamat malam.

InsyaAllah di entri kali ini, umi ingin kongsikan berkenaan dengan playgroup yang telah Farisya bkcs hadiri pada Ahad minggu lepas.

Apa itu ‘playgroup’?

“Playgroup is an informal session where parents, carers, babies and children aged 0 to school age come together in a relaxed and friendly environment. 

-playgroupaustralia.com-

Secara umumnya, apa yang umi faham..’playgroup’ ialah satu kumpulan yang kecil yang melibatkan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang melakukan aktiviti dalam suasana santai, menyeronokkan dan kreatif.

Sebenarnya, ini ad...

Teruskan >


Diari Ramadan: Kisah Farisya, Donut & Semut


Bismillah.

Salam Ramadan.

Teringat kisah Farisya. Hari Jumaat yang lepas, umi belikan donut untuk di bawa pulang. Memandangkan beberapa hari lepas anak jiran kerap datang bertandang ke rumah dan menanti kami bila pulang dari kerja. Rasa bersalah juga saat mereka datang, tiada apa untuk dihidangkan kecuali gula-gula. So, umi belikan donut istimewa untuk mereka. Seronok juga bila mereka sama-sama main dengan Farisya. Namun bukan rezeki mereka, hari tersebut mereka tak datang tambahan pula Jumaat agak jem dan kami lambat sampai ke rumah. Rezeki Farisya nampaknya…

Esoknya, masih ada berbaki do...

Teruskan >


Seni dan Kraf: “Sponge Painting”


Bismillah.

Mengecat, mewarna menggunakan watercolor memang akan membuatkan rumah jadi ‘comot’ sekiranya tidak diurus dengan baik. Namun, ini adalah antara aktiviti yang digemari anak-anak di dalam fasa meneroka dan mencuba macam-macam aktiviti seni dan kraf yang menyeronokkan. Bagi ibu yang berkerjaya, sekiranya tidak mahu rumah comot di hari-hari biasa, jadikan aktiviti comot ini dihujung minggu dan peruntukkan bahan dan
ruang yang bersesuaian 🙂 *Tak apa, bersepah sekejap je…dah siap nanti ajak anak kemas sama-sama ok!

Aktiviti seni dan kraf di hujung minggu yang ingin umi kongsikan ialah...

Teruskan >


Jalan Mudah ke Taman Syurga


Bismillah.
Allahummasolli ‘ala Muhammad wa ‘ala aali Muhammad.

 

Alhamdulillah, umi, ayah dan Farisya bkcs berkesempatan untuk hadir ke Ceramah Khas “Mudahnya Jalan Ke Syurga” setelah melihat perkongsian poster di page Telaga Biru.

Mula-mula tengok Panel adalah Ustaz Zahazan & Prof Muhaya, terus berbunga-bunga riang dan niat mesti pergi ni! Sementelahan program di adakan di Masjid Besi Putrajaya yang tidaklah jauh sangat dari rumah, lebih-lebih lagi ianya percuma…hehe 🙂

Nota Dari Umi.

Sabtu | 19 jun 2014.

 “Farisya nak pergi jalan-jalan tak?”
“Nakkkk!!!” Jawab Farisya dengan penuh sema...

Teruskan >