Ada apa di Kuala Gandah?


Bismillah,

Beberapa minggu lepas kami sekeluarga ke Temerloh Pahang kerana ada kawan ayah kahwin di sana. Oleh sebab bergerak dari KL, jadi ayah pun whatsapp sorang lagi kawan ayah dan ommi untuk konvoi sekali ke sana. Mereka suggest untuk tido di Temerloh, katanya hari berikutnya boleh ke Kuala Gandah. Ayah pun terus berfikir dan google, apa yang ada di Kuala Gandah?

Rupa-rupanya Kuala Gandah ini adalah pusat perlindungan gajah-gajah (Elephant Sanctuary), terletak di Lanchang Pahang, lebih kurang 10KM atau 15 minit perjalanan sahaja dari exit Karak Lebuhraya Pantai Timur...

Teruskan >


Cuti-cuti ke Zoo Melaka


Bismillah.

Hari minggu lepas dan bersempena cuti Krismas yang lalu, kami sekeluarga telah ke Zoo Melaka. Yang pastinya di musim sekolah ini zoo pastilah sangat meriah kerana ianya merupakan destinasi tarikan kepada ibu bapa yang mempunyai anak kecil di musim cuti sekolah.

Sekadar niat untuk bagi surprise kat Farisya bkcs, ummi dan ayah tak bagitau destinasi yang nk dituju. Memang dah lama Farisya minta nak pergi zoo. Kali terakhir dia pergi zoo masa umurnya 2 tahun, mestilah dia tak ingat pun kan, hehe. Time tu ke Zoo Negara. Tapi kali ni ayah pilih Zoo Melaka sebabnya Zoo Melaka ni well known dan tiketnya murah. Selain tu dapat juga bercuti di Melaka bandaraya bersejarah kan 😉

Teruskan >


Swimming Pool Menarik di Putrajaya


Bismillah,

Haritu ommi plan nak bawak Farisya bkcs dan Firasz pergi mandi kolam di Putrajaya. Dah lama rasanya tak bawa mereka. Farisya pun dah byk kali ulang tanya bila nak pergi mandi kolam. Kebetulan pula menghantar Moksu ke PICC awal pagi, jadi terus lah boleh ke kolam renang.

Macam kebiasaan ayah bawa kami ke kolam ‘rahsia’ di Putrajaya yang tak ramai orang tahu dan tak crowded. Tapi tgk2 kolam tu tutup. Jadi terpaksa cari kolam lain. Akhirnya ayah decide untuk ke kolam renang di Presint 16, yang belum pernah kami pergi...

Teruskan >


Paya Indah Wetland, Dengkil


Bismillah,

Musim-musim cuti sekolah macam ni mesti ramai ibu bapa yang bawa anak-anak pergi berjalan. Instead berjalan-jalan dlm shopping complex, Ommi lebih prefer bawa anak-anak join aktiviti luar yang berkaitan dengan alam sekitar. Dari situ mereka boleh belajar macam-macam perkara baru. Maklum la, budak bandar 🙂

Hari ini Ommi bawa Farisya dan Firasz melihat haiwan di Wetland. Tapi bukan Wetland Putrajaya, ini Paya Indah Wetland di Dengkil. Wetland ini telah dibuka sejak tahun 90an lagi. Jaraknya perjalanan dari Putrajaya adalah sekitar 25-30 minit melalui jalan lama ke Banting dari pekan Dengkil.

Teruskan >


Diari Ramadan: Kisah Farisya, Donut & Semut


Bismillah.

Salam Ramadan.

Teringat kisah Farisya. Hari Jumaat yang lepas, umi belikan donut untuk di bawa pulang. Memandangkan beberapa hari lepas anak jiran kerap datang bertandang ke rumah dan menanti kami bila pulang dari kerja. Rasa bersalah juga saat mereka datang, tiada apa untuk dihidangkan kecuali gula-gula. So, umi belikan donut istimewa untuk mereka. Seronok juga bila mereka sama-sama main dengan Farisya. Namun bukan rezeki mereka, hari tersebut mereka tak datang tambahan pula Jumaat agak jem dan kami lambat sampai ke rumah. Rezeki Farisya nampaknya…

Esoknya, masih ada berbaki do...

Teruskan >