Menu dan Tips Pemakanan Bayi (6-12 Bulan)


Bismillah. Allahumma solli ‘ala Muhammad, wa ‘ala ali Muhammad.

Ni gambar berbuka puasa semalam. Alhamdulillah…semalam kali ke2 umi dengar Farisya dah pandai baca doa makan sendiri. Kalau dulu bila doa, hanya tadah tangan..sebut Allah..pastu amiiin.
*Suka tengok bila BKCS comot makan* 
Seperti yang umi telah janjikan..jeng jeng jeng. Umi jumpa juga menu dan resepi pemakanan BKCS masa kecil. Walaupun tak banyak sangat, tapi harap umi dapat berkongsi idea dengan mommies semua antara menu kesukaan Farisya dulu. 
Ini antara waktu yang ibu-ibu teruja kan kan! Sama juga dengan umi...
Teruskan >


Stew Ayam dan Labu


Bismillah.

Heran! Umi tak perasan pun keluar gambar ni kat sini. Umi biasanya bila bab makan makan untuk bidadari kecil update kat page Bidadari Kecil Cerdik Solehah je. Kalau bab perkembangan anak..karang mengarang panjang lebar.. membebel..melukih…umi update kat blog. Hehe..tak apa la. Selamat mencuba! Kalau nak tengok resepi lain untuk anak anak membesar dengan sihat dan kuat dan bijak jemput jemput la LIKE ye. Semoga bermanfaat. InsyaAllah.

Terima kasih sudi membaca entri ini!

Teruskan >


Avocado


Made with Paper

Bismillah.

Alhamdulillah..alhamdulillah..umi memang merancang nak buat entri pasal ni sebab ini ilmu baru yang umi dapat dan harap dapat berkongsi dengan mommies semua. Bila umi duk belek belek, baca dan research sikit sikit berkaitan pemakanan untuk bayi, umi baca banyak betul sebut pasal avocado. Ok, avocado bukan buah buahan tempatan ye..hehe.

Mula mula tu umi tak teringin pun nak cuba..tapi duk tengok macam sedap je so umi fikir tak apa la kot nak try. Umi sendiri pun tak pernah makan buah avocado ni. Huhu....

Teruskan >


Makanan Jejari a.k.a Finger Food


Made with Paper

Bismillah.
Ok..hari ni umi nak cerita pasal makanan jejari a.k.a finger food. Umi dulu tak la tahu sangat pasal makanan jejari ni. Ye la..baru nak belajar nak jadi super umi *perasan*.  Selalunya bidadari kecil hanya berbekal pergi sekolah..makan pun bersuap suap. Tapi selepas kejadian hari tu, opppsss umi baru perasan, umi kena bagi Farisya makan jejari laaa..
Ceritanya begini.
Masa hari tu bersempena esoknya hari gaji, ayah bawa umi dan Farisya makan kat restoren yang berdekatan..time tu seingat umi ada 2orang je kot yang sedang makan...
Teruskan >